Nya skor till våren

Röda Nikes i ett hoppKänner du att det är dags för ett par nya skor när våren kommer? Det gör du rätt i, det finns många intressanta modeller att välja mellan.

Än är det vinter kvar, säger mor, men det kommer att bli vår i år också. Då kan man känna för att skämma bort sina fötter med ett par riktigt sköna, nya och fräscha skor.

Vi börjar med det lyxigaste och mest galna: Gucci släpper sin nya kollektion Tian, där det klassiska Gucci-mönstret har kompletterats med kinesiskt inspirerade fåglar, blad och frukter. I kollektionen finns väskor, korthållare, mobilfodral. Snyggast är kanske den lilla weekend-väskan med axelrem, men mest over the top på det där sättet som nästan bara lyxmärken kommer undan med är badtofflorna. Sulorna är i plast, precis som på Adidas Adilette och liknande modeller, men det här är inga skor man har i simhallen. Det finns även ett par klassiska plimsolls, i samma mönster, för den som vill ha något lite mer påklätt på fötterna. De kanske passar bättre för en svensk sommar.

En annan klassisk sko i ett nytt mönster är Converses Chuck Taylor All Star II, som i vår lanseras i en självlysande version, både som låga och som höga skor. Det finns åtminstone tre kamouflagemönster, i brunt, vitt och svart, och tre stjärnmönster. Samtliga mönster är tryckta med fluorescerande färg, som lyser i mörkret. Det gör kanske varken från eller till under ljusa svenska kvällar som tillbringas utomhus, med det blir ju en cool effekt på klubben.

Och så en sko som jag är riktigt spänd på, men som jag inte vet när den kommer.  Adidas har släppt några sneak peeks på en modell som de kallar NMD Chukka. Det är en sorts korsning mellan ökenkänga och sneaker, som har potential för att bli något riktigt stort. De flesta köper ju ändå inte sneakers för att sporta i dem. När de släpps är inte avslöjat, men Adidas har sagt att det blir ”snart”.

Nike

Mångas val för en sneaker som används som vardagssko kommer dock att fortsätta vara Air Force One. Man har inte sett den så mycket i Sverige de senaste åren, men utomlands är den fortfarande populär. Antagligen kommer den snart att komma tillbaka på allvar även här. Nike kommer att släppa både låga och höga modeller i två nya färger senare i vår: i grått och i grönt. Det är två dämpade färger, men det gör å andra sidan att de passar bra på svenska trottoarer. Jag tycker också att de nya varianterna ser lite bulligare ut än tidigare modeller, men jag vet inte om det är färgen som gör det.

Om man gillar Nike, men vill ha något som känns mer nu, kan man välja NikeLab Sock Dart. Det är en modell som har funnits i kanske ett år, men nu har den kommit i en fleecevariant. Jag vet inte hur tjock fleece det är i skorna, det verkar som de ska passa bra för sommarvärme i alla fall. Så då är det nog inte fleecetröje-fleece.