Så får du vitare tänder

Ett vitt och fräscht leende är något som många människor strävar efter. Hur tänderna ser ut kan vara avgörande för hur du som person uppfattas av andra, även om så inte borde vara fallet. Vissa föds med bländvita, raka tänder, medan andras tänder är sneda, gulnade eller t.ex. lättare får kariesangrepp. Skicket på tänderna avgörs utifrån vilken munhygien som du har, men även ärftliga faktorer spelar in. Du kan ärva dåliga eller gula tänder, men det betyder inte att du inte kan få dem vitare.

På marknaden finns det många olika produkter som sägs ge dig vitare tänder. Det är tandkrämer som bleker, polerar eller peelar tänderna, men det finns även tandblekningskit, tandblekningspennor och ett flertal olika huskurer att testa på. Vissa fungerar bättre än andra, men det är sällan hållbara resultat. Att köpa tandblekningskit för hemmabruk kan också vara farligt, eftersom det inte är alla produkter som är tillräckligt testade och säkra. Med det sagt betyder det inte att du ska vara rädd för att bleka tänderna hemma eller använda dig av huskurer. Det viktigaste är att du kontrollerar så att produkterna är testade och godkända på marknaden eller att du inte använder huskurer som inte innehåller naturliga ämnen. Jordgubbar sägs t.ex. kunna ha en blekande effekt på tänder. Naturligtvis kan du även besöka en tandläkare för att få en professionell och säker behandling. Detta är det bästa och säkraste sättet att få vita tänder, men tyvärr är behandlingen kostsam.

Få ett fräschare leende

Du behöver inte betala dyra summor eller utsätta din säkerhet för risk för att få vita tänder. Ett länge bedrövat knep är att borsta tänderna med bakpulver och salt. Detta är dock en huskur som du endast bör göra vit specifika tillfällen, eftersom du annars kan skada emaljen och därmed få känsligare tänder. Är det vitare tänder du är ute efter? Grymt! Testa bakpulvermetoden och få ett tillfälligt resultat eller besök en tandläkare för en professionell blekning. Kom ihåg att även mat och livsmedel som är starkt färgade kan missfärga tänderna snabbt, så även nikotin, te och kaffe. Dina vita tänder är inte långt borta!