Mode över religionens gränser

Det muslimska modet har fullkomligt exploderat på senare år, från att endast vara berömt i Mellanöstern och arabvärlden till att leta sig in i väst och sitta på i stort sett vem som helst. Muslimskt mode är inte bara till för religiösa syften, det kan vara ypperliga plagg till den som vill klä sig lite mer blygsamt till vardags eller vill piffa till sig till en fest, med exempelvis en turban.

Modet har alltid präglats av olika kulturer för att sedan smälta samman och bilda egna trender över världen. Det betyder till exempel att du idag kan köpa hijab i Sverige, jeans i Irak eller använda en sjal likaväl till halsduk som till huvudduk. Det finns egentligen inga regler längre och även om vissa kläder från början har skapats för religioner, så är det orimligt att dessa kläder inte påverkas av resten av trendsättningen.

kvinna i stilfull klädselModetrender inom olika kulturer

Modet är starkt påverkat av dagens samhällen och tankesätt samt de olika traditionerna i varje samhälle. Vi ser till exempel att västvärlden har fått starka influenser av miljötänket och hållbarhetstänket. Konsumtionen har länge varit på topp och till och med alltför stor, vilket nu bäddar för en tillbakagång där folk handlar mer på second hand, göra byteshandel eller köper ekologiska produkter som tillverkas närmare det egna landet för att undvika långväga transporter.

Inom den muslimska världen har modet istället gått framåt i och med att allt fler kvinnor har börjat frigöra sig. Många kvinnor tycker ett den vanliga slöjan eller hijaben ska göras lite mer kreativ och numera komma att räknas som vilket mode statement som helst. Detta har också bäddat för att muslimska plagg som turbanen har blivit ett superhett plagg eller accessoar även för västerländska kvinnor.

Modets olika vägskäl

Precis som i varje persons liv så står även modet inför olika vägskäl där en tvärvändning kan ske. Det kan till exempel röra sig om krig där kvinnans eller mannens kläder blir helt annorlunda eftersom folk tvingas arbeta inom nya sektioner. Det kan handla om att epidemier helt plötsligt sprids eller att länders gränser suddas ut. Kort sagt kan modet ändras lika snabbt som världen själv.