Stadiga fötter på jorden

Vad är det för skor som används väldigt ofta, av främst tjejer, som orsakar skador och smärta? Och vad för skor är det bästa för foten?

 

feet-boots-jump-adventureFör att få riktigt fina fötter krävs förutom bra gener ett hel del arbete med fotkräm, fotfil och fotbad. Om detta har det skrivits om tidigare här. Samt om hur man får bort sprickor, förhårdnader och torrhet. Vad för skor är då bäst att använda, som låter fötterna både andas och ger stöd åt vad och hållningen i sin helhet?

Något som många kanske tycker är väldigt snyggt och trendriktigt är de billiga platta skorna som kallas för ballerinaskor, och vanligt bland unga tjejer under vår och sommar i Sverige. Men dessa är inte de bästa för vare sig fötterna, knäna, ryggen eller höfterna. Många unga har ont i sina hälar och det är just kopplat till skor som inte ger hälen någon stöttning alls, med platta och breda skor skadas nämligen denna del av foten. Om detta pratar en fotvårdsspecialist som intervjuas i denna artikel. Sedan är högklackade pumps inte heller särskilt bra skor, särskilt inte för tårna och knäna.

Bra skor går långt

Man bör även se upp med att gå i fuktiga strumpor i skorna. Det stänger in fukten och gör att det lättare kan uppstå svamp. Målar man sedan naglarna regelbundet så sprids dessutom svampporerna och nagellacket blir som ett täcke över nagel vilket svampen gillar, det ger ännu mer fukt. Med strumpor i tunnare ullblandningar får fötterna andas samtidigt som fukten transporteras bort av materialet på ett naturligt sätt. Har du även rediga läderkängor med stöd för både fot och benets vad blir fötterna riktigt glada. På välsorterade skoaffärer brukar det finnas bra läderskor samt personal som kommer med goda råd kring vad som passar foten. Ett riktmärke är att en stadig sula inte ska gå att vrida alls. Skon ska vara lagom rymlig och inte ha någon klack. När man provar att vika sulan ska den vika sig i den främre delen, inte mitt på, som tyvärr är en vanlig felkonstruktion.