Naturlig hudvård med mineralsmink

Att använda vårdande sminkprodukter är viktigt, inte bara för de som har problemhy. Det finns en rad andra fördelar med att använda naturliga mineralprodukter istället för vanligt smink.

pexels-photo-301290Det som skiljer mineralsmink som exempelvis produkter från bareMinerals från andra typer av smink är uppbyggnaden. Mineralsmink är uppbyggt av mineraler och partiklar som utvinns ur jorden. Sminket består normalt sett aldrig av vatten eller fetter och därför kommer produkterna oftast i fast och kompakt puderform. Mineralerna innehåller färgpigment men inga som helst konserveringsmedel, vilket gör hudvården naturlig. Det är dock viktigt att alltid köpa mineralprodukter av ett bra märke eftersom många hudprodukter, trots att de säger sig vara naturliga, innehåller ämnen som ses som irriterande eller allergiframkallande. Mineralolja är ett typiskt ämne som ofta hittas i produkter.

Fördelar med mineralsmink

Fördelarna med mineralsmink är många. Nedan följer en lista på dess positiva egenskaper.

  • Mineralsmink är snällt miljön. Mineralsmink innehåller inga ingredienser som påverkar miljön negativt vid framställningen.
  • Mineralsmink fungerar på de flesta hudtyper. Sminket kan till och med hjälpa problemhy eller känslig hy till rätta i vissa fall, eftersom det har antiinflammatoriska egenskaper. Detta fungerar eftersom partiklarna i mineralsmink inte går in i huden utan lägger sig ovanpå och ger färg samtidigt som de skyddar huden mot yttre påfrestningar. Hud med acne, rosacea eller andra hudproblem gynnas oftast av mineraler och läker bättre.
  • Mineralsmink innehåller naturlig solskyddsfaktor och oftast är vattenfast, enligt Nyheter24.se. Det går därför för det mesta att bada med mineralsmink på eller använda det i samband med träning. Om du badar mycket på sommaren eller befinner dig i solen eller på gymmet är mineralsmink därför mycket bättre än vanligt smink.
  • Mineralsmink går att bygga på i flera lager. Mineralerna kan ha både låg och hög täckningsgrad beroende på hur många lager man lägger på i ansiktet.
  • Det sitter bra. Du behöver sällan bättra på mineralsminket under dagens gång eftersom det inte sugs in i huden eller smälter.
  • Huden får andas. Mineralerna täpper inte till porerna.
  • Mineralsmink är djurvänligt. Sminket testas inte på djur och är ofta veganskt till ingredienserna.
  • Sminket håller länge i förpackningen. Mineralerna gör att bakterier inte kan frodas och därför kan en burk mineralsmink hålla i flera år, även om du öppnat den.