Mode som kommer tillbaka

Mode och trender har under historiens gång kommit och gått. Till vår och sommar 2016 kan vi se influenser från framförallt 90-talets asymmetriska och avslappnade mode. Detta ska du ha i åtanke när du fyller din garderob med nyheter.

Vintermörkret är borta och vi går mot ljusare tider. Vårkänslorna spritter och att shoppa inför vår och sommar känns som ett måste. Det är till våren som årets starkaste trender ofta visar sig vilket gör det extra motiverande att inhandla fräscha och moderiktiga plagg att visa upp i solens strålar. Ett av årets nyckelplagg är klänningen, som alltid är ett smart val att uppdatera garderoben med. Inhandla flera snygga klänningar i olika modeller, som passar för både vardag och fest. Den relaxade stilen är en stark trend i år och det finns många plagg av både uppklädd och mer vardaglig variant som klaffar med stilen.

Mode som lämnat avtryck i historien

För att kunna följa med i olika trender kan det vara bra att hålla koll på hur modet sett ut de närmaste 100 åren. Det finns det som lämnat större och mindre avtryck avgörande för stilskapande i modern tid. Bland annat är 40-talets Diortrender, 60-talets A-linjeformer och 80-talets plisserade plagg något som återkommit i de stora modebalagens kollektioner från år 2010 och framåt, läs mer om modehistoria.

Modeikoner att inspireras av

90-talets modeoas är omfattande, det finns massor att plocka därifrån och ibland kan det vara svårt och kännas opersonligt att bara titta på modeföretagens bilder eller skyltdockor som visar säsongens nyheter. För att få en klarare bild av hur du kan styla 90-talstenden utifrån egen smak kan det vara lämpligt att titta på kända personligheters stil. I Sveriges Radios morgonstudio pekas Robyn, Kurt Cobain och Håkan Hellström ut som förebilder att ha i åtanke under vårshoppandet.

Dyrt att hänga med i trender

Att vara snabb med det nyaste och hänga med i olika säsongers stilar är roligt, men kan också ha tendens att bli dyrt. Genom att försöka hålla dig uppdaterad om marknadens olika utbud för att jämföra priser kan du ändå ha råd med de där plaggen som du längtat efter. På denna facebooksida får du information och inspiration om prisvärda nyheter på modemarknaden.